4

Dalibor Bernatović je svoje prve pedagoške izkušnje začel pridobivati že takoj po končani srednji glasbeni šoli in sicer kot učitelj klarineta in saksofona ter kot dirigent pihalnega orkestra v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica. 

Kasneje, ko je bil redno zaposlen kot solo harfist v Slovenskem narodnem gledališču Maribor pa je opravljal tudi delo učitelja harfe na raznih slovenskih glasbenih šolah in sodeloval pri ustanavljanju novih oddelkov za harfo širom po Sloveniji. Kot sestavljavec in predsednik strokovne komisije za harfo je sodeloval v kulikularni komisiji in pri prenovi ter pisanju novih učnih programov za glasbeno šolo kakor tudi za umetniško gimnazijo pri predmetu harfa ter tako prispeval h kakovosti učnih procesov.

V vseh letih pedagoškega dela je z učenci in dijaki na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih v Avstriji, Madžarski, Češki, Srbiji, Italiji, Angliji, Hrvaški, Hong Kongu, Rusiji, Ukrajini in še kje dosegal izjemne rezultate. Skupaj čez 160 zlatih in srebrnih nagrad ter prvih, drugih in tretjih mest na mednarodnih tekmovanjih, nekateri od njih tudi z maksimalno doseženim številom (100) točk. Mladi harfisti pod njegovim mentorstvom zelo uspešno nastopajo doma in na mednarodnih odrih, ter zelo uspešno študirajo na mnogih akademijah po svetu.

Sodeluje kot član strokovnih komisij za harfo na domačih in mednarodnih tekmovanjih, mnogokrat tudi v vlogi predsednika žirij ali kot sestavljavec obveznih programov za tekmovanja kot so TEMSIG,… Poleg pedagoškega dela se ukvarja tudi s skladanjem skladbic za otroke in odrasle, katere so bile izvajane že v mnogih državah EU. Vodil je razne odlično obiskane seminarje za harfo po Sloveniji, v Beogradu, Grožnjanu, Reki,…

Kot ustanovitelj in predsednik Društva harfistov Slovenije (DHS) je v 25 letih organiziral obilico mednarodnih seminarjev, koncertov ter drugih oblik usposabljanja in sodelovanja harfistov tako v Sloveniji kakor tudi v tujini, v organizaciji DHS so gostovale mnoge harfistke iz tujine, Belgije, Irske, Holandije, Hrvaške, Italije, Anglije, Turčije, Kanade… Leta 2007 je v dogovoru s kolegicami pričel z organizacijo Mednarodnega tekmovanja Društva harfistov Slovenije za harfo v Velenju, in se še danes izvaja na izjemno visokem strokovnem nivoju ter je odlično obiskano s strani tekmovalcev iz vsega sveta. Tekmovanje je po vseh letih postalo
eno od štirih največjih in najboljših tekmovanj harfistov v EU.

Neusahljiva energija Daliborja Bernatovića in njegova želja po »rasti« oz. popularizaciji in prisotnosti harfe v slovenskih glasbenih šolah je vsekakor pripomogla, da se danes v Sloveniji lahko otroci učijo igranja harfe že na 18 glasbenih šolah. Njegovo predanost delu so prepoznali tudi drugi in tako je leta 2012 na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor prejel nagrado – Listino »dr. Roman Klasinc« za pomembne uspehe na vzgojno-izobraževalnem področju ter za delo in razvoj harfe. Leta 2013 je bil prejemnik Priznanja »Frana Gerbiča«, ki jo podeljuje Zveza Slovenskih glasbenih šol kot priznanje za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. Leta 2014 mu je Organizacija HarpMasters iz Švice podelila nagrado »Harp Personality« za izjemne dosežke pri razvoju in delu na področju harfe. Leta 2015 je bil na mednarodnem glasbenem tekmovanju »Antonio Salieri« prejemnik prestižne nagrade za največje število nagrajenih študentov.

Leto 2018 je bilo na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG) izjemno uspešno leto saj je bilo kar 9 njegovih učenk iz različnih starostnih kategorij med prejemniki zlatih plaket ter 7 od njih najvišjih nagrad (1. 2. ali 3. nagrado).

Leta 2019 je na Mednarodnem tekmovanju »Iberian Chamber Music competition with harp« v Madridu s strani »Asociacion Cultural Isolda« prejel priznanje za nesebično in strokovno žiriranje. EMCY (European Union of Music Competitions for Youth, Kharkiv state musical lyceum ter Veronika Lemishenko Charity foundation pa so mu leta 2021 kot predsedniku žirije na mednarodnem harfističnem tekmovanju »Gloving Harp« podelili »Častno diplomo« za visoko profesionalno stopnjo žiriranja.

sl_SISlovenščina