6

Štefica Žužek, rojena 1940 v Ljubljani, je v času gimnazije igrala klavir in harfo, kmalu pa se je popolnoma posvetila harfi in po prvih letih pouka pri Milanu Bračkotu začela študij pri prof. Jelici Portograndi. V času študija na Akademiji za glasbo je igrala kot solo harfistka v Simfoničnem orkestru radia Ljubljana, nastopala v raznih komornih zasedbah, prejela študentsko Prešernovo nagrado in postala nagrajenka Jugoslovanskega tekmovanja mladih glasbenikov.

Po končanem podiplomskem študiju v Ljubljani, je študij za dve leti nadaljevala pri vodilni harfistki na Nizozemskem, prof. Phiji Berghout. Študij je zaključila s takrat najvišjo državno nagrado za študente glasbe. V tistem času je bila tudi ena od nagrajenk Mednarodnega harfističnega tekmovanja v Izraelu.

V obdobju 1966-2000 je bila solo harfistka Rezidenčnega orkestra v Den Haagu. Vsa leta je poleg solističnih nastopov delovala tudi v različnih komornih zasedbah. Deset let je poučevala na Konservatoriju v Arnhemu in bila aktivna članica Nizozemskega harfističnega društva.

Vsa leta se je čutila povezana z glasbenim življenjem v Sloveniji, s Slovenskimi glasbenimi kolegi, predvsem harfisti. Članica Društva harfistov je že od ustanovitve leta 1995. Podporo društvu je izrazila z vpisom Društva harfistov Slovenije v svetovno organizacijo World Harp Congres, katero sodelovanje spodbuja še danes. S tem je odprla vrata v svet, ki spodbuja rast in napredek.

S spoštovanjem in občudovanje spremlja delovanja in rast našega harfističnega sveta. Z veseljem je odgovorila dvakratnem povabilu kolegov, da sodeluje na dveh srečanjih Velenju. Lepe spomine ima na uspehe mladih kolegov in ponosna je na talentirane harfiste in harfistke, ki se lahko merijo z nivojem igre z mednarodnimi kolegi.

en_GBEnglish (UK)